Nadal 2008 a AVIGNON

Viatge a Avignon i voltants del 27 de Desembre 2008 al 1 de Gener 2009.
Podeu mirar les nostres fotos aquí.
i el nostre video:





Transport:
L´escapada la vàrem fer amb el nostre cotxe.
Des de Girona a Avignon , fent parada a Nîmes , són uns 345 km i unes 3.5 h. de conduïr sense comptar les parades.
Allotjament :
Al centre mateix d´Avignon , en un pis del carrer Teinturiers , molt a prop del centre de la ciutat. Els propietaris tenen altres lloguers de turime " Domaine le Taleur " , però , nosaltres teniem el "meublé Les Anglaises ", senzill, bàsic , i econòmic. I per el que volíem va ser suficient, ja que només hi estàvem per sopar i dormir.

Avignon , és una ciutat i comuna francesa, capital del departament de Vaucluse , a la regió de Provença-Alps-Costa Blava.

Avignon és coneguda com l'antiga ciutat papal. Al 1309, sota el papa Climent V, Avinyó es va convertir en la residència dels papes, i es va vendre el 9 de juny de 1448 a Clemente VI , per la reina de Nàpols i comtessa de Provença Juana I . Un total de nou papes residiran en el palau dels Papes.
La ruta dels diferents dies fou aquesta :
dia 1 . Girona - Nîmes - Avignon.
Des de Girona a Nîmes hi ha uns 295 km. i unes 3 h. de viatge.. però nosaltres hi vàrem estar una estoneta més perquè just a la nit avans de marxar va nevar . Tot i així , per esmorzar ja estàvem a Nîmes.
Nîmes , només ens hi vàrem parar un parell d´hores, just per veure l´anfiteatre " Arena de Nîmes " , que per cert fou ca-rí-ssim !! , i pel preu no val la pena dons és exactament igual a qualsevol altre , a nosaltres 4 ens va costar uns 28 € i en poca estona està vist. Un passeig pel centre i ruta cap Avignon.

Avignon : va ser Residència dels Papes a l'Edat Mitjana, per això també és anomenada "ciutat dels Papes ".
El seu casc antic ( mapa ) , està a prop del Palau dels Papes i del Pont Bénezet ( mapa ) , i, s´en diu "intramuros " perquè està gairebé tot a dins la muralla.
a veure-hi :
a-. El que fa famosa a la ciutat " Le Palais des Papes " del s. XIV è. Palau classificat " Monument de la Unesco " i , és un dels més importants palaus gòtics del món. Símbol de la influència de l'església en l'occident cristià en el segle XIV. Construït a partir de 1335, en menys de vint anys,per dos Papes . Benet XII i el seu successor, Clemente VI.
La visita és interessant, però , és massa cara per lo que es pot veure. I ...com no!!! , al final tens que sortir per la botiga de vins que té el Palau ( a nosaltres ens agrada molt el bon vi, però , el preu de la majoria de les ampolles es prohibitiu, només unes poques es poden comprar a preu assequible. Però , també és veritat que són vins molt selectes ) , i, al final de tot ....voilà !!.....la botiga de records.
A l´estiu està obert cada dia fins a les 8h al Juliol i fins a les 9h a´l´Agost. A l´hivern tanca molt aviat a la tarda ( 5.30 aprox. ).El preu de l´entrada és car: a l´hivern adults 8.50 € i nens 7 € , però , a l´estiu encara més , adults 10.50 € i nens 8.50 €. , molt car si es va en família i, encara que val la pena....la " cultura " no hauría de ser tant prohivitiva. Adressa : Place Palais de Papes.

b-. A la mateixa plaça que el palau , s´hi troba " Nôtre Dame des Doms " , actual catedral de la ciutat, edificada al s. XIIè. Hi ha una estàtua de plom daurada de la Mare de Déu damunt del campanar des de 1859. L ´entrada és lliure, i és obert fins 18h.

c-. Dalt de la plaça del palau també s´hi troba l´entrada al " Rocher des Doms " un jardí-monument públic situat dalt d´un turó i amb excel.lents vistes al riu " Rhone " i a la ciutat. És una gran elevació de pedra calcària de 30 metres per damunt de la vall del Roine, amb bones vistes de la ciutat de Avignon , a l'illa de Barthelasse (illa fluvial més gran d'Europa, amb aproximadament 700 hectàrees) , al Mont Ventoux, el Luberon, .. .
Ho vam visitar amb el tren turístic que s´agafa davant del palau i que fa un molt bón recorregut per la ciutat. Si es té temps , passejar pels jardins amb calma i mirar el paisatge és d´allò més tranquil.litzador. Hi han llocs per caminar, estàtues, jardins...i una taula d´orientaciò ( N, S, E, O ). Tanca al vespre.

d-. També a la mateixa plaça del palau, al costat de l´entrada al Rocher des Doms, s´hi troba el " Petit Palais " , constrüit al voltant d´un claustre, al 1317. Actualment és un museu . L´entrada costa uns 6€ . Nosaltres no el vàrem visitar .

e-. Davant per davant del palau dels Papes , s´hi troba l ´edifici de " L´Hôtel des Monnaies ", edifici construït al 1619, per ser el "taller de monedes" primer, després caserna militar , i, després de 1860 i fins ara conservatori de música.

f-. Des de la plaça del Palau, ens dirigim pel carrer Jean Vilar, fins a la " Place de l´Horloge ", on per Nadal s´hi fa el mercat de Nadal amb parades i artesants, i, també a l´edifici de l´ajuntament es pot veure un gran pessebre . L´edifici és el " Hôtel de Ville ", i té un campanar del S XIV, amb un rellotge i unes figures "Jacquemard et Jacqueline " , il.luminades al vespre.
En l´edifici el pintat l'escut d'armes esculpit en una pedra identifica al constructor , el cardenal Audouin Aubèrt, nebot del papa Innocenci VI , que va construïr-lo entre 1352 i 1363 . És edifici de l´ajuntament des de 1851.

g-. El carrer cèntric més comercial és el de " Rue de la République " , al final del qual es troba el carrer Jean Jaurès, on hi ha l´oficina de informació.

h-. Les muralles ( remparts en francès ) , envolten tot el casc antic i estàn molt ben conservades. Tenen un perímetre de uns 4.300m. , delimitant un superfície de unes 151 hectàrees.
Antigament, a més, hi havía un fossat d´uns 4 m. amb les aigues dels rius Sorgue i Durançole que defensava la ciutat, ara desaparegut.

i-. Un dels carrers més bonics per passejar i veure la part més "bohemia " ( que no bruta ni deixada ) , és el carrer " Rue des Teinturiers " , ( + info )on nosaltres tenien el pis llogat. És el carrer on encara s´hi pot veure els vells molins per fer anar la corrent per mitjançant la força de l´aigua , en el carrer que antigament era el dels tinturers . Molt aprop d´on dormíem hi ha la " Chapelle des Pénitents Gris " i , també , " l'église des cordeliers " .

j-. l´esglèsia de " St. Pierre " , a la plaça Saint Didier . La impressionant façana fou construïda a principis del segle 16. Uns anys més tard, el 1551, s´hi van afegir les portes de fusta.

k-. I el famós " pont d´Avignon " que va donar nom a la cancó ( en castellà ) , (i la de la trinca ) " Le Pont Saint Bénezet " , forma part del Patrimoni de la Humanitat des de l'any 1995 .
Nosaltres només el vam visitar des de fóra , encara que es pot pujar a dalt -previ pagament clar!-.

l-. A prop de la ciutat, a uns 13 Km , direcció Sud, a 500m. de la sortida 24 de l´autopista A7 Avignon Sud, ( ja en el poble de Caumont sur Durance ), hi ha una bodega-degustació amb edifici històric anomenat " Chartreuse de Bonpas " ( + info ) , antic convent ara convertit en caves, propietat de les caves "Louis Bernard ". L´edifici i els entorns són magnífics, no varem visitar les caves perquè els nens no poden entrar.



Avignon té més llocs per veure, però nosaltres volíem veure més llocs al voltant , un d´ells és a :
Rustrel : A uns 63 Km a l´est d Avignon i a 10 km al nord-est d' Apt pe r la D22 , a la regió del Luberon ( + info dels voltants ) . Aquí hi ha un lloc on es pot fer una passejada per terres de colors ocre , ( anomenat : " Colorado Provençal " ( + info )que eren explotades per colorants i per altres usos en la indústria de la construcció.
Deixar el cotxe al parking i reservar un parell d´hores ben bones si es vol veure lo més bonic. També al parking , hi ha un petit espai de informació i mapes per la ruta a fer . Nosaltres per manca de temps i per anar amb canalla , només vàrem visitar lo més aprop . però és interessant si agraden les caminades pel bosc.
El Luberon és una extensa regió entre els " Alpes de Haute Provence" i la " Plaine du Vaucluse " , amb la capital a Apt. Dins de la regió s´hi troba un parc natural , creat al 1977 i amb 69 municipis agregats ( mapa )
Després de la passejada ens vam dirigir cap a :
SAIGNON : A uns 16 Km. al sud de Rustrel i molt a prop de Apt ( que no vàrem visitar ). Poble petit , enfilat dalt d´un altíssim turó i amb vistes a tota la vall . Davant de l'ajuntament, s´hi troba l´esglèsia romànica del XII .
Amb poc temps està vist , i després cap a :
ROUSSILON : ( + info ) A 50 km d'Avignon , i , a 11 Km d' Apt . Poble que com Rustrel , lo més famós són els ocres, encara que aquí són diferents , més intensos, més explotat turísticament , però , potser més ...espectacular ( que no més autèntic ).
a veure-hi : "Falaises d'ocre " , obert cada dia de 9h. a 17.30h.
" Eglise St Michel " , la torre " de l'Horloge" , i els carrers i façanes amb intensos colors ocres-vermells .
A prop també s´hi troba un centre de conservació dels ocres , que no ens va donar temps a visitar ( a la crta RD104 , a un 1,5 Km de Roussillon en directió a Apt.
Entre la visita al poble i als ocres dedicar-hi mínim un parell d´hores. Hi ha un parking a dalt del turó on es troben els ocres ( de pagament , com no ! ).
Després vàrem visitar :
GORDES : ( + info ) . A uns 12 Km. de Roussillon . Poble penjat a uns 370 m. altitud .
considerat un dels " plus Beaux Villages de France " ( associació francesa que engloba a uns 150 pobles amb un caràcter especial per la seva bellesa )
A veure-hi : El castell , del qual hi ha referències ja al 1031 .A dins es pot visitar també " le Musée Pol Mara " .
L´esglèsia romana de Saint Firmin del 18è. segle també val la pena visitar-la, ja que conserva extraordinariament bé les pintures de les pareds i és molt curiosa.
I, també passejar pels carrers que encara tenen " les calades " , nom que es don als carrers empredats que baixan cap als miradors de la ciutat, i , que tenen la part del mig amb les pedres posades de canto.
Baixant des del castell , passant per l´esglèsia , i anar baixant carrers , es troba la zona dels miradors, aquí hi ha les restes de cases construïdes a les pedres de les montanyes , en resta molt poc de tot lo que hi havía , però , val la pena , i també per les vistes a la vall , les passejades pels carrers de pedra.
Molt a prop de Gordes, a uns 4 Km. de distància, hi ha un poble de pedra , realment interessant de visitar , el " Village des Bories " , les construccions en pedra daten del Neolític, i , vàren ser habitades fins al final del 19è segle. A la crta D15 des de Gordes ( info ).Obert des de les 9 del matí fins al vespre , i costava ( any 2008 ) uns 5,5 € adults i 3 € nens.
A nosaltres , al final no ens va donar temps, peró , a prop també hi ha l´abadía de Sénanque , " Abbaye de Sénanque " , (+ info ) , amb una arquitectura ben curiosa , dons té forma de creu de tau , i molt...austera en decoració. Es troba a uns 4 Km de Gordes, a la crta D177.

Un altre lloc per veure a la zona , a prop també de Gordes , a la mateixa crta D2 , al municipi de Coustellet ( Cabrières d´Avignon ) , hi ha un petit , molt petit museu de la lavanda , amb botiga per comprar tot de productes fets amb lavanda , i , un xic cara , però , com que et pots passejar-hi lliurement per la botiga.... amb l´olor a flors ja t´en conformes . El museu, encara que mini val la pena , el preu no !!! . 6 € adults i gratuït els nens. Vàrem tenir la sort d´arribar tard i ja no fèien visites i ens vam " colar " uns minuts al museu....sense ....volguer .

Un altre poble a veure entre Avignon i Gordes , és :
" Fontaine de Vaucluse " ( + info ) , situat sota un penyasegat de 230 m. des d´on neix el riu Sorgue , que surt amb força increïble i travessa el poble a uns centenars de metres avall . ( visita virtual ) . Pujant del poble al naixement del riu , a mig camí hi ha un museu " Vallis Clausa " ( entrada gratuïta ) , dedicat a l´ofici i art dels molins per fer paper , i, amb botiga per comprar-hi tot de papers artesanals fets a mà . És interessants , i com que no et diuen rés per veure i xafardejar...... de tote maneres , jo hi vaig comprar un petit cuadre fet amb paper artesanal.
A prop , vàrem visitar el poble de " L´Isle sur la Sorgue " , ( + info ) , i també anomenat " La Venecia provençal " , perquè està travessada per varis canals i braços del riu Sorgue que divideixen el poble en una espècie de " canals " . Nosaltres hi vàrem arribar cap al tard i decorat tot per Nadal ...i amb tot de llums damunt l´aigua.... molt maco !.. També és un poble plé d´anticuaris i al Diumenge hi ha un molt bon mercat .

Anant cap l´oest des d´Avignon, una altre zona a veure és la propera al " pont du Gard ", ( + info ) a uns 26 Km oest Avignon, per crta N100. Una obra faraònica per l´època en que es va construïr !!! , la romana , que portava l'aigua per la vall del Gard , i , va formar part d'un aqüeducte d'uns 50 km que portava l'aigua des de Uzès fins a Nîmes . L'aqüeducte transportava 20.000.000 de litres d'aigua diàriament. Es paga una tarifa única de 5 € al parking i aixó dóna dret a entrar al recinte on hi ha la cafeteria, i , per anar a peu fins al pont .A nosaltres ens va ploure tota l´estona però hi vàrem passejar igual.
Seguint la crta des del Pont du Gard , ens vam arribar fins a " Uzés ", poble molt bonic per les seves cases burgeses que daten la majoria del segle 17è. Però , com plovia moltíssim no vàrem baixar del cotxe i vàrem anar a veure si estava oberta ( i..no! tancada per vacances ! ) la botiga-museu de les gominoles "Haribo " .
Encara ploguent ens vam arribar fins a" Saint-Quentin-de-la-Poterie ", poble dedicat a la terrissa de fang....però .. tot amb peces ùniques, precioses...i caríssimes . Però , va valguer la pena , a més hi ha petitíssimes botigues molt maques. I el poble també és bastant bonic per a passejar-hi.

Des d´Avignon cap al Sud , ens vàrem dirigir cap al poble de " Lamanon " , situat a l´àrea del " Parc Naturel des Alpilles "on hi ha el " massif du Défends " amb construccions sobre les roques que daten del Neolític i habitades fins al XVIè segle, anomenades " Site de Calés " . Al arribar al poble deixar el cotxe al parking davant l´esglèsia i pujar a peu fins als cims del massis . Per passejar-hi unes 2 hores ben bones . Molt curiòs de veure , i, encara que cansat , val la pena dedicar-hi temps...ah! i.. gratuït!!.
També al poble , al punt de informació turística, davant l´esglèsia , hi ha un petit museu sobre la zona , gratuït .
I , al poble , vist des de darrera una tanca per estar dins d´una propietat privada , hi ha una arbre - un plàtan - de 300 anys anomenat " Le Géant de Provence " , diuen que plantat per Catherine de Médicis , que va venir al poble veí de Salon en Provence per veure´s amb Nostradamus. L´arbre té una altitud de 20 m, i , 8m. de circunferència . Costa de trobar, però està a prop del castell de Lamanon, a dins del poble .

A prop, vàrem visitar el poble de " Salon de Provence " , ciutat adoptiva de famòs astròleg Nostradamus . A principis del segle 20, la principal activitat del poble era la fabricació de sabó , i, n´hi havía fins a 10 fàbriques . També s´hi produïa oli .
Actualment , només resten 2 fàbriques :
- " Savonnerie Marius Fabre " a 148 Avenue Paul Bourret
- " Rampal patou " a 7 Rue Félix-Pyat .
Nosaltres hi vam dinar , a prop de les escales que pujen al castell , a la " place des Centuries " , en un pub-restaurant ( bueno-bonito-barato ), anomenat " Pub au Bureau " . recomenable!..
Hi ha un castell militar , que no vàrem visitar només que per fora, i, en canvi ens vam dedicar a passejar pels seus carrers i anar a veure- per fora també- la casa on va viure Nostradamus en el segle 16, ara museu .

Des de Salon de Provence , ens vam dirigir vers Nord-ouest , fins a " Tarascon " , on primer de tot , vàrem " intentar" entrar a veure el castell " Le château du roi René " , i, com només faltaven 15 minuts per tancar .... no ens van deixar entrar . L´emblema de Tarascon , és " La Tarasque " , espècie de drac que es menjava a la gent i que vivía en una cova d´aigua sota el castell . També el poble és famós per ser la ciutat de " Tartarin de Tarascon " personatge dels llibres de l´escriptor "Alphonse Daudet " . Hi ha una casa-museu de Tartarin a : 55bis, Boulevard Itam 13150 Tarascon. Pels dies de Nadal estava tancada.

El dia de tornada cap a casa des d´avignon , després de Montpellier, vam deixar l´autopista A9, per agafar la E11 fins a " Mourèze " , un petitíssim poble de la regió de l´Hérault , que té un gran cirq natural de pedres fantàstic , anomenat " le Cirque de Mourèze ". El lloc val la pena passejar-hi dues o 3 horetes, nosaltres hi vam dinar de pic-nic , i ens va agradar molt .
Després vam agafar la A7 i després altre cop A9 i fins a casa.

FUERTEVENTURA 2007



Viatge a Fuerteventura del 26 d´Abril al 3 de Maig 2007.
Podeu mirar les nostres fotos aquí , i un video :




Transport local:

1-. Aeroport : L'aeroport a l'illa Canària Fuerteventura (FUE )està cinc quilòmetres al sud de la capital Puerto del Rosario. (GPS .: 28º 27´12´´N 13º 52´11´´O )

2-. Trens :No hi ha trens que operin a Fuerteventura.

3-. Linea de bus : La ruta principal de FV-1 va directament des de la capital Puerto del Rosario de l'aeroport. La línia de bus més important (3) va des de Puerto del Rosario via l'aeroport cap al destí turístic Caleta de Fuste. El bus surt cada 30 minuts. La línia 10 va menys freqüentment des de la capital via l'aeroport cap a Morro Jable. Aquest va cada hora. Molts llocs són accessibles des de l'estació de bus a Puerto del Rosario
4-. LLoguer de cotxes : Aquestes són algunes de les companyies de lloguer de cotxes : Autos Reisen, Avis, Cicar i Hertz.

Allotjament :

Ens vam allotjar molt a prop de l´aeroport ( a 4 km ), a l´ "aparthotel Castillo de Elba " , a la urbanització " Costa Antigua " . Ho vam reservar a través de Last minute i 7 nits d´apartament per 4 persones ens va costar 207 €, només allotjament , peró com que tenia un petit racó per cuinar no vàrem necessitar restaurant .

Fuerteventura : ( mapa de llocs a veure ) ( un altre mapa )
Antigament anomenada Herbania i també Maxorata, és bàsicament una illa volcànica, sense vegetació i amb molt vent, que bufa i acompanya allà on vagis, i una de les més seques de l'arxipèlag canari, ja que les precipitacions aquí són molt escasses. Té una superfície d'aproximadament 1.659 km2, sent l'illa més llarga de l'arxipèlag Canari

A nosaltres ens va encantar el seu paisatge agrest, els seus contrastos i la seva tranquil.litat, encara que no agrada a tothom.

L'illa està dividida en sis municipis: De nord a sud tenim: La Oliva, Puerto del Rosario, Betancuria, Antigua, Tuineje, i Pájara.La capital és Puerto del Rosario (antic Puerto de Cabras). L'illot de Lobos, amb 5 Km2 està incorporat al municipi de La Oliva. ( mapa ).

En total l'illa hi ha 152 platges.

Des de la zona central de Costa de Antigua, ens dirigim cap al nord. El primer municipi és Puerto del Rosario, i , després visitem la zona més al Nord La Oliva , després el municipi de Antigua i el del costat Betancuria i al final cap al Sud a Tuineje i Pájara.

1-. Puerto del Rosario, capital de Fuerteventura, situada al Nord de l´illa . (+ info ) .
No el vam visitar , però, aquí s´hi troba "Casa Museo Unamuno ",
altres llocs a veure prop :
a-. Platja de "Puerto Lajas " està situada a la localitat de Las Lajas, al nord del municipi de Puerto del Rosario, en direcció a Corralejo, és molt tranquila i poc transitada , d'uns 700 metres de longitud i composta de sorra negra.
Per arribar , anar per la FV-1 que va de Puerto del Rosario a Corralejo , i agafar una desviació que trobarem als 4 quilòmetres de sortir de la capital, o bé als 26 si sortim de Corralejo que va al poble de Las Lajas, la carretera és d'uns 250 metres i es divideix en dos, nosaltres continuarem pel camí que arriba fins a Las Lajas, que és el de la dreta.
b-. A Téfia hi ha un museu " Ecomuseo la Alcogida ", ( info )on vàrem veure oficis artesanals i cóm es fa el pà artesanalment, com avans, i , hi vàrem comprar el pà recent fet que havíem vist pastar , i, va ser el nostre dinar, junt amb el formatge que també vam comprar allà mateix.
c-. Platja " Puertito de Los Molinos" amb els penya-segats de Punta Salvaje, a unas 20 km. al sud de Puert del Rosario.

2-La Oliva
Conformen el municipi els pobles de : La Oliva (la capital ); Tindaya, Vallebrón, La Caldereta, Tostón o El Cotillo, El Roque, Los Lajares, Villaverde, Corralejo, Majanicho , Parque Holandés , La Capellanía, i la isla de Lobos.
a veure :
a-. Corralejo : és un poble molt turístic.
Aquí s´hi troba un parc el "Parque Acuático y Temático Baku " ideal per nens, encara que nosaltres el vàrem visitar .
També es pot fer una excursió a "La isla de Lobos " (mapa )( que pertany al parc Natural de les Dunes i és Reserva natural ). Hi ha un vaixell que surt des del mateix port de Corralejo, el qual ens portarà al matí i ens recollirà a la tarda. No la vam visitar per que no ens donava temps.
A corralejo vam estar una estona a la platja nudista de "Playa el Bajo Negro " a uns 4 km del centre, i a la de "Grandes Playas " ( des d´on es veu bé l´illa de Lobos), les dues molt grans i i almenys quan nosaltres vam anar, molt netes.
Una zona que ens va encantar va ser "Parque Natural Protegido de las Dunas de Corralejo " . Els nens ( i no tan nens ) es van divertir molt per les seves dunes , i després passejant per la seva costa.
b-. " La Casa de los Coroneles " ( + info ), situado en la crta Fv10 en La Oliva
c-. La muntanaya de " Tindaya ", ( o montaña de las brujas )situada a prop de la crta. Fv10 entre La Oliva i La Matilla (28º 35’ 13’’N 14º 04’ 13’’ O ), també pertany al Parc Natural de las Dunas de Corralejo. El punt més alt mesura uns 400m. És molt coneguda per la seva importància arqueològica i històrica a causa d'una quantitat de gravats rupestres que s'hi troben, i, va ser declarada com a Bé d'Interès Cultural, així com a Punt d'Interès Geològic i Monument Natural pel govern de les Illes Canàries.
d-. Far " El Tostón " i la platja a El Cotillo. El far està a uns 10 km al sud de la platja de Majanicho, entre aquesta i la del Cotillo.

3-. Antigua : ( + info ) situat a la zona central de l'illa , té les següents poblacions : Agua de Bueyes; Caleta de Fuste; Triquivijate; Las Pocetas; Pozo Negro; Las Salinas; Valles de Ortega; Casillas de Morales; Los Alares; La Corte. (pdf turisme d´interior )
A veure-hi:
a-. l'Església de "Nuestra Señora de Antigua " :L'edificació es va construïr al llarg dels segles XVI al XIX realitzant en el transcurs d'aquest temps diverses ampliacions i remodelacions d'una primitiva ermita
b-. Ermites de :
San Isidro Labrador (Triquivijate),
San Roque (Casillas de Morales) ,
Nuestra Señora de Guadalupe (Agua de Bueyes) ,
San Francisco Javier (Las Pocetas).
c-. Tot l´entorn natural de " Llano de Mafasca ", amb llegenda inclosa sobre una llum sobrenatural que acompanya als viatgers a la nit
d-. La seva costa, ideal per practicar el winsurf.
e-. Paisatge Protegit de "Malpaís Grande" , situat entre els municipis de Antigua i Tuineje i amb una superficie de 3245 hectàrees ; on s'assenten les restes aborígens més antics que es coneguin a les Illes Canàries, amb un poblat antiquíssim -Atalayita - , construït en las faldas del Volcà, i el " Centro de Interpretacion del poblado de Atalayita ",per rebre als visitants. El poblat data des d'abans de la conquesta espanyola fins la població Majo de l'illa que es pensava que eren d'origen berber. Després de la conquesta, pastors locals van continuar fent servir el lloc, afegint corrals per als seus animals. . Per anar al lloc, prendre la FV-2 i sortir a Pozo Negro . A l'entrada del poblat hi ha un mur amb el nom del poblat a l'entrada d'un camí de terra, que es dirigeix fins al poble.
Població: a l'interior d'aquest paisatge protegit esta Teguital, amb 51 habitants i Cases de Teniscoquey, amb cinc habitants.
A la zona protegida de Malpaís Grande s'entra per la zona del Barranc de Pozo Negro. Aquí hi ha alguna de les últimes parelles de " guirre " que queden a les Canàries, peró nosaltres no em vam veure cap. ( + info )
f-. I , el "Centro Turístico Cultural Molino de Antigua ", o , "Centro de Artesanía Molino de Antigua ", on hi ha uns molt ben cuidats jardins amb plantes autòctones i un molí de "gofio ", a l'interior es poden veure l maquinàries relacionades amb el treball agrícola . Hi ha també una sala d'exposicions dedicades a la pintura i l'arqueologia.
g-.També hi ha l'important nucli turístic de Caleta de Fuste. Allà es concentra gran quantitat de l'oferta d'hotels, balnearis, spas, apartahoteles i fins i tot camps de golf del municipi. (+ info ) (mapa )
Al port de Caleta de Fuste queden les restes d'una torre-castell del segle XVIII, constrüit junt amb el de Toston amb la finalitat de defensar l´illa , edificat en pedra negra molinera.Després de que en 1740 els pirates anglesos van assaltar l'illa, es va construir un fort com a protecció del port. El Castell s'aixeca a la vora de la platja. L'any 1741-1743 es va construir en forma de far per l'arquitecte militar Claudio de Lisle. . El Castell ara es troba dins del complex turístic "Barceló Club El Castillo".
En aquest port solen atracar iots i velers. Hi ha una platja artificial a prop dels hotels . I la zona en general està plena de restaurants de tot tipus, grecs, italians, alemanys, portuguesos, espanyols, anglesos ... i per suposat no falten els llocs de diversió nocturna, pubs, discoteques i sales de joc. A més hi ha un centre comercial amb cinema inclòs.
També aquí pots gaudir del passeig a la vora del mar entre Caleta i la zona de Nuevo Horizonte (una antiga zona de apartahoteles convertida avui en residències privades).
h-. Al poble de Las Salinas hi ha " Salinas de Puerto del Carmen ".Amb un "museo de la sal ",. (+ info )Aquí es pot veure tot el procés d´ extracció de la sal. A la platja, dins les salines s´hi troba l´esquelet de "Rorcual común (Balaenoptera physalus, Linnaeus, 1758)Bp.140400 - Hembra 19m - " .
Les salines del Carmen van començar a produir sal el 1800, el procés encara és força artesanal i per tant poc rendible. La sal al llarg de la història ha tingut un paper important, dons abans els sous es pagaven amb sal, d'aquí ve la paraula salari, i permetia conservar la carn i altres aliments, fer pa i el seu preu era molt alt.
i-. Monument natural de "Cuchillos de Vigán ".Aquest monument natural es situa en els termenat municipals d'Antigua i Tuineje,ocupant una superfície d'unes 6.000 ha.
Un valuós jaciment de fauna fòssil dels fons marins, es pot visitar a la costa de Las Playitas, amb una antiguitat d'uns 100.000 anys .
j-. Monument natural de Caldera de Gairía , espai d´interés natural entre els minicipis de Antigua i Tuineje. Excursions i senserisme a fer per la zona ( info ) .

4-. Betancuria : antiga capital de Fuerteventura fins l'any 1834. Aquesta vila ha estat declarada Conjunt Històric-Artístic
La carretera Fv30 que va Betancuria -poble-des de Antigua és espectàcular, tota desèrtica i d´uns colors marronosos difícils de trobar ,aquí trobem el "mirador de Morro Veloso ", es troba entre el Parc Natural de Betancuria i la Vall de Santa Ines. Té una sala d'exposicions que és administrat pel Cabildo de l'illa , també una cafeteria , on pendre algo i disfrutar de les vistes , ja que el mirador està a molta altitud i es pot veure una bona part de l´illa.

Seguint per la Fv30 fins a Pájara i després crta FV 621 fins Ajuy el paisatge es torna difícil de descriure; solitari, agreste ,auténtic, amb molt de vent , volcànic i excepcional , si agraden els paisatges extrems , clar .

"Ajuy "està a menys de vint minuts en cotxe de Pájara-poble-. Té una platja exòtica de sorra negra. Els pocs restaurants del poble estan en la mateixa platja o prop d'ella. Són famoses les seves coves ,on el camí per anar-hi comença a la punta nord de la platja i passa per una caseta que es va construir a la roca .La vista des del camí és impressionant, vorejant penya-segats que formen aquest tros de costa.

Al poble de Betancuria , que és petit i al fons d´una petita vall , hi ha l´esglèsia de "Santa María de Betancuria" ( del 1410 , a l'interior es guarda l'estendard que portava Bethencourt quan va arribar a Fuerteventura , militar que va dónar nom a Betancuria ), un convent que no vàrem visitar i , seguint la crta FV30 , passat Betancuria en direcció a Pajara , es pot visitar la zona de "Vega del Rio Palma " (Zona protegida )una zona de palmeres altíssimes, barrancs i paisatge nu i salvatge. Per aquesta zona hi ha la "Ermita de Nuestra Señora de la Peña " patrona de l´illa de Fuerteventura.

Si es vol fer una excursió de natura - que nosaltres no vam fer per falta de temps - , tens a la teva disposició una bona ruta de senderisme que et condueix fins a l'embassament de Las Peñitas. Per fer aquesta ruta segueix el llit sec del riu sense allunyar

5-. Tuineje :està situat al sud d'Antigua, i pertanyen a aquest terme les poblacions de: Gran Tarajal, Tarajalejo, Giniginámar, Las Playitas, Tiscamanita, Tesejerague, La Florida, La Fuentita, Catalina García, Las Casitas i El Charco.
La zona del far de " La Entallada " és molt bonic, amb bones vistes , i , bon vent. (28° 13′ 49″ N, 13° 56′ 55″ W ), i, va ser l'últim dels quals es va construir a Canàries per a ser habitat. Està situat entre Las Playitas i el Gran Tarajal .

La Península de Jandía es troba a la part Sud i abasta tant les zones turístiques de Costa Calma i Playas de Jandia, com el port de Morro Jable i algunes zones més petites., i , engloba parts dels municipis tant de Tuineje com de Pàjara. Allà es troba el pic més alt de Fuerteventura, el pic de Zarza. En temps antics Jandía era una illa separada de la resta de Fuerteventura pel mar. El "Parque Natural de Jandía " és una " Zona de Especial Protección de aves ", d'unes 15,000 hectàrees de gran valor i bellesa paisatgística. És Parc Natural des 1994 i pertany al municipi de Pàjara gairebé en la seva totalitat.

Amb les platges a l´ àrea de Tuineje de:
-. Las Playitas : es caracteritza per comptar amb una extensa platja de sorra negra, de més de 500m de longitud, dividida en tres sortints rocallosos que arriben al mar. Compta amb una avinguda marítima i un petit moll pesquer.
-. Gran Tarajal : La platja està en ple casc urbà, és de sorra negra i té uns 800m de longitud , i , ha estat guardonada amb la Bandera Blava de la Comunitat Europea durant diversos anys seguits. Aquí hi ha el "El valle de Gran Tarajal ".
-. Giniginámar : La badia de Giniginámar es caracteritza per ser una zona protegida d'alt interès biològic.
-. Tarajalejo : de fina sorra negra, compta amb una mica més d'un quilòmetre d'extensió.


6-. Pàjara : ( mapa ), més de 386 km2 pertanyen al municipi.
Amb moltíssimes platges : té 150 Km de línia costanera, 70 dels quals són platges. La seva part nord és una àrea escarpada i amb poques platges , mentre que al sud hi ha les platges de Barlovento, de Jandía i Cofete.
Vàrem estar vorejant les seves platjes tot un dia, i , totes són magnífiques , però molt i molt ventoses.
Primer vam anar a "La Lajita " , aquí s´hi troba el " Oasis Park La Lajita ", és un zoològic i jardí botànic a un temps, d'uns 780.000 m² d'extensió, on vam puguer pujar en camell , recòrrer el parc , passejar i veure espectàcles.
Baixant cap al sud, es troba la zona de Jandía amb la platja de " Costa Calma " i després la de "Sotavento " , la del "Matorral " i "Morro Jable " .


Icuriositats de les illes Canaries :
-. Els " guanches " Antics pobladors de les Illes Canàries. Sembla probable que l'origen dels Guanches sigui berber-del Nord d'Àfrica-i que van poder haver tingut un llinatge escandinau ja que abans que Espanya conquerir les Illes Canàries hi havia una forta relació amb Europa.Diuen que els Guanches eren de raça blanca, alts, ben desenvolupats i molts tenien els ulls blaus., pacífics, valents i grans defensors de la seva pàtria.
-. La "lucha canaria " és una manifestació esportiva d'origen Guanche, que es caracteritza per la seva habilitat i noblesa, tenint com a principi bàsic el desequilibri del contrari fins a fer tocar el terra amb qualsevol part del seu cos que no sigui la planta del peu, ja que només està permès el suport del peu, si es toca la sorra amb qualsevol altra part del cos es produeix l'eliminació. És un esport reglat on no es permet lluitar a terra ni cap mena de claus o estrangulacions. Actualment es practica a tot l'Arxipèlag.
-. El "Gofio " : aliment natural d'origen Guanche que s'aconsegueix a través d'un procés de torrat de diferents cereals (blat, ordi, sègol, blat de moro ...) i el seu posterior pas per un molí. Va ser l'aliment base dels antics pobladors de les illes Canàries, els Guanches. És un producte al qual no se li afegeixen conservants, i les seves propietats altament nutritives ho fan cada vegada més preuat dins i fora de l'arxipèlag. La fórmula natural del gofio és en pols, s'usa habitualment per acompanyar la llet o el potatge canari.
-. El " timple " : instrument més representatiu de la música canària de procedència europea que pertany a la família dels instruments de corda polsada. Se sol descriure com una petita guitarra que es toca trets amb la mà dreta.
-. Los Majos : era el nom que rebien els antics habitants de Lanzarote i Fuerteventura


-. El " queso majorero ".La zona de producció està constituïda pels termes municipals de Antigua, Betancuria, La Oliva, Pájara, Puerto del Rosario y Tuineje

NORUEGA 2007. ETAPA 3 . FIORD DE NAEROY (Nærøyfjorden )


Aquí hi ha les nostres fotos . I un video a la primera part " Noruega Geiranger "
!!Noruega és increïble !!!
EL fiord de Sognefjorden (a la regió de Sogn og Fjordane ) és el més llarg del món (mapa ): més de 200 km endinsats des del Atlàntic .
A Sogn og Fjordane (regió ) també tenim el punt més occidental de Noruega, Steinsøy. . La part exterior està dominada per la costa i illots. A la part interior, és el fiord envoltat d'altes muntanyes i costerudes carreteres. Florø, Måløy i Førde són tres de les ciutats conegudes. Altres llocs coneguts són : Stryn, Sandane, Nordfjordeid, Vik, Lærdal and Balestrand.Son atraccions turístiques : Aurlandsfjord, Nærøyfjord, Fjærlandsfjord, Flåm tren, glaciar de Nigardsbreen , Veitastrond i glaciars de Austerdals , Briksdal (Sud ) i l ´esglèsia Stave a Sogn.
De tots aquest llocs nosaltres només varem visitar 2 zones :

1-. El Fiord de Naeroy.( Nærøyfjorden ) És el més estret del món, i d´uns 19 km de llarg, degut a això, potser el més espectacular, declarat Patrimoni de la Humanitat l´any 2006.
2-. el Fiord de Aurlandsfjord
Els fiords són l´emblema de Noruega i estan classificats com a Patrimoni de la Humanitat (info dels fiords )

La primera parada que varem fer vinguent des de Bergen, (avans d´entrar de plè al fiord de Nærøy ), va ser a Voss ( info ) a uns 100 km de Bergen. Només ens hi vam estar just per descansar una estona i admirar el paisatge i la ciutat que val la pena. Voss , és un petit poble situat al costat d'un llac , el Vangsvatnet , i , a uns 12 km al Nord, a la crta E16 una espestacular cascada , la Tvindefossen . També prop hi ha un museu "Vossfolkmuseum (mapa).
La següent parada és Gudvangen, un poble petit i encantador,(mapa ). I un petit desviament per anar fins a Bakka un petitíssim poblet , preciòs al fons de la vall. L´església fou constuida el 1859 i compta amb 200 seients, es realitzen al voltant de 10 serveis a l'any
Seguint la crta. E16, ja entrem de plè en el Nærøyfjord. (pdf ), dons el poble es troba al final del fiord.Seguint la mateixa crta travessen uns 20 km i ja estem a l´altre braç del Sognefjorden , el Aurlandsfjoren, amb "Aurland " com a poble principal.
Si es pot , avans d´arribar es pot fer un petit desvio per la crta 601 (mapa )per anar fins a dalt del fiord a veure´l amb tota la seva ... im-men-si-tat., si es vol caminar una bona estona muntanaya amunt fins a la punta de terra entre els dos fiord on s´hi troba el mirador de
Beitelen , La carretera 601 arriba fins el poble de Undredal , després cal caminar.
El petit poble de Undredal conserva tota l'arquitectura i paisatge noruec de fa segles. Aquí existeix una antiga església de fusta, considerada com una de les esglésies de fusta ben conservades i més típiques de Noruega. Construïda al voltant de l'any 1150 aC, permet apreciar la influència celta a les creus i caps de dracs de les teulades, destinades a protegir l'església dels mals esperits.( mapa de la zona ).
Quan entrem al fiord de Aurland o Aurlandsfjord, el paisatge continua sent impressionant.
Vam fer una aturada a l´antiga granja de Åtnes . (mapa ), des d´on es té unes vistes impressionants del fiord
El poble de Aurland és molt petit, encara que té lo bàsic, hi vam passar de llarg i seguint la crta E16 es puja un gran desnivell per anar a dalt de la muntanya. Aquesta crta s´anomena Aurlandsvegen (Fv243 ) i va fins a Laerdal ( uns 48 km de carretera estreta , amb el cim de 1305 metres i amb neu a l´estiu ) i es aquí ( a uns 6 km de Aurland ) on hi ha un esplèndid mirador ( de vertígen diria jo! ) el "Stegastein " a 650 metres damunt del fiord .
Teniem la Hytter per dormir a aquesta mateixa carretera ," Bjørgo Gard ", senzilla però molt tranquila i económica( + info ).
Seguint la crta FV-243 (The Snowroad) els cims són per veure. Nosaltres a les 12h. de la nit estavem veient el sol de mitjanit al cim de la carretera . Inoblidable !!.. (mapa ).
Desde Aurland ara hi ha també un tunel , el més llarg del món , de 24,5 km (15,2 millas) , s ´en diu "Laerdaltunnelen ".( + info ) Nosaltres vàrem anar fins a Laerdal per la crta de muntanya Fv243 i per tornar pel tunel.
Laerdal és un petit municipi al fons de la vall i al final del petit fiord de Laerdalsfjord. Un preciós poble d'origen miner, completamente restaurado, que compta amb bastants cases de fusta dels S. XVIII i XIX. Al poble pots descobrir el museu del salmó," Norsk Villaks Senter", que ens recorda que en el seu moment, la pesca d'aquest peix va ser una de les principals fonts de subsistència d'aquestes gents abans del turisme.
Des de Lærdal varem anar a uns 27 km a veure l´esglèsia de fusta de "Borgund", construïda al 1150. (mapa )
Al dia següent la vàrem dedicar a la vall de "Flåm " (mapa ). Flåm és famós per damunt de tot pel seu tren turístic " el Flåmsbana " i panoràmic que uneix el poble de la vall -Flåm- amb el del cim de la muntanya -Myrdal- , uns 865 metres de desnivell. El viatge dura 1 hora , i , encara que !.. ca-ri-ssim ! val la pena. El tren es para a la catarata de "Kjosfossen " de 93 metres de salt d´aigua amb música i espectacle inclós.Aquesta dóna electricitat a la linea de tren.
El poble de només té uns 550 habitants i básicament tot està dedicat al tren , encara que també hi ha un petit museu dedicat a la construcció de la linea, i un port d´arribada de creuers .
I , després ....tornada cap a casa des de l´aeroport de Oslo, Sandefjord Torp (mapa )

NORUEGA 2007. ETAPA 2 .BERGEN

Tenim les nostres fotos aquí
I uns video a la primera part "Noruega 1 , Geiranger "
A la zona de Bergen, ens vam allotjar a la illa d´ Askøy , , a "The Annex in Hanevik ", a uns 25 km del centre de Bergen.(mapa interactiu de Askøy kommune ) . Hanevik és un port al nord de la illa d´Askoy, nosaltres ens vam allotjar en una casa preciosa devant d´un llac .
Pertany a la regió de Hordaland
A Bergen hi ha molt a veure:
1-. mercat del peix al port ( Torget i Bergen ). És a la zona del port i voltants on es concentra tot el que cal veure a peu,inclosa la part vella ( Old bergen ). També és davant del port on vam trobar un restaurant compatible amb el nostre pressupost, el "Peppes Pizza at Zachariasbryggen " de preus acceptables i molt amables en el servei.
2-. Bryggen and Vaagen : (Bryggen és el nom de la famosa costa de Bergen i Vaagen és el nom local per al port ) ( mapa interactiu ) , aquí es troba la part del port més fotografiada de Bergen, i darrera la part antiga del moll .Els edificis antics de fusta al llarg de la part davantera en el port de Bergen es van deixar en la Llista del Patrimoni Mundial el 1980.
Aquí arriba el " Askøy-Bergen Ferry "que vàrem agafar una tarda per poguer disfrutar de la vista de la costa des del mar
3-. Si es vol hi ha el típic tren turístic " Bergen Express ". Nosaltres no ho recomanem, ja que les vistes no són res de l'altre món, i en canvi és caríssim. Hi vam anar i no ens agradà gens. S´agafa devant del port
3-. En canvi ens va gradar moltíssim el funicular (Floybanen) , que amb 10 minuts et porta a dalt del mont Floyer, a 320m. altitud, on les vistes són excepcionals(mapa interactiu ).Funciona des de 1918. Des de dalt del mont Floyer, es pot passejar per els seus boscos i algun petit llac
4-. No hi vam anar , però hi ha un altre funicular cable-car, aquest és penjat , que puja fins a un altre de les muntanyes que envolten Bergen, el mont Ulriken de 631 m. altitud, anomenat "Ulriksbanen ". A uns 5 km del centre de Bergen( mapa )
5-. La catedral de Sant Olaf de Bergen, "Domkirken ", ( mapa ).
6-. Old Bergen Museum (Gamle Bergen), al barri de Sandviken,(mapa ) .Allà passegarem pel museu a l'aire lliure, però, amb la mala sort que era migdia i gairebé tot estava tancat, així que ens vam anar a dinar al restaurant, que per cert, era preciós i gens car per ser al costat de Bergen
7-. Torgallmenningen és un dels més populars llocs de reunió a Bergen. La plaça es troba entre Strandgaten i Ole Bulls plass, i aquí s´hi troba el més famós punt de reunió a Bergen " Den Blå Stein" -la pedra blava , feta per Asbjørn Andersen al 1993 . També prop s´hi pot veure , en una font, l ´estàtua de Ole Bull
8-. Lille Lungegardsvann , un gran parc públic, amb llac i zones per passejar (mapa ).
9-. Un edifici molt avantguardista en el seu disseny , Grieghallen , teatre, lloc de concerts biblioteca...., inaugurat el 1978, dissenyat per l'arquitecte danès Knud Munk , es troba a Edvard Griegs Plass 1, prop de Lille Lungegardsvann.
10-. La torre de " Rosenkrantz " al final de la zona del port.Agafa el seu nom d'Erik Rosenkrantz, governador del castell de Bergen cap al 1560, erigida sobre una antiga torreta del 1270 .
11-. Fantoft stave , esglèsia a Fana (municipi a uns 16 km al Sud de Bergen). Té una curiosa història: va ser construïda a Fortún (Sogn og Fjordane) l'any 1150 i traladada pedra a pedra a Fana , a 273 km del seu origen, l'any 1883.Va ser destruïda per un incendi intencionat el 6 Juny de 1992, i, recontrstruida l'any 1997 ( incloent en la reconstrucció totes les fustes que es van salvar i que encara es poden veure )
Illa d´ASKOY
Quatre quilòmetres al nord-oest de Bergen, a l'altre costat de Byfjorden, es troba l'illa de Askøy, es va unir amb el continent al 1992 per un pont penjant . L´illa és petita, d´uns 30 km de longitud
Kollevågen (60° 26′ 52″ N, 5° 6′ 57″ E) ( mapa interactiu), platja ( una part nudista ) i gran zona recreativa , desvio de la crta 562 a Ramnarger. És practicament verge, i plé de petits racons per banyar-te sense ningú.
Herdla (60° 34' 6"N 4° 57' 2" E ), (mapa interactiu ), al Nord d´Askoy. Amb bonics paisaltges, , un museu , camp de golf, etc.
Sotra és el nom de dues illes a uns 10 km a l'oest de Bergen . Són part de la província de Hordaland. LitleSotra ,és l'illa més propera al continent, i Store Sotra és una mica més llunyana. Una tercera illa, més petita, es troba entre aquestes dues illes: Bildøy. Sotra es divideix en dos municipis: Fjell i Sund. (mapa interactiu ).
S´hi pot fer moltes rutes turístiques en cotxe, peró , nosaltres però per qüestió de temps només vam ser una volta per el municipi de Sund , a Tælavåg (mapa interactiu) .
I , al dia següent ...... de camí cap al fiord de Nærøy( (Nærøyfjorden) ( mapa interactiu ), uns 185 km de Bergen.
(Bergen mapa interactiu)

NORUEGA 2007. ETAPA 1. GEIRANGER

Viatge realitzat entre el 20 juny i el 2 juliol 2007
visitarem només la part central de Noruega, la zona compresa entre el fiord de Geiranger, Bergen i el fiord de Naeroy.
Podeu veure les fotos d´aquesta etapa aquí .
I també un video :
transport:
Ryanair : Girona ( GRO ) Oslo-Torp (TRF ).
lloguer de cotxe amb Hertz
distàncies rutes i GPS :
etapa 1. zona de Geiranger
Vam aterrar cap al vespre a Oslo-Torp aeroport, perquè era el més proper al nostre destí, de baix cost i amb sortida des de Girona. Sandefjord Aeroport, també conegut com aeroport de Torp,és petitíssim i es troba 5 km al nord de Sandefjord, a 80 km suroest de Oslo, ciutat que nosaltres no vam visitar
Des de Sanderfjord aeroport al fiord de Geiranger, ( mapa )hi han 510 km de distància i unes 7 hores de cotxe, que nosaltres vam fer de nit, arribant a Geiranger al matí, una mica pesat però l'opció més econòmica.
Prop ja del fiord, Geirangerfjord , ( 62° 7′ 0″ N, 6° 59′ 0″ E )a la crta 63, després del poble de LOM (61º48´39´´N 8º38´21´´E ) apareix el llac Djupvatnet (un dels llacs més profunds del món a aquestes alçades, uns 1500m.), seguint la crta63, plena de corbes i anomenada "Nibbevegen" , el mont Dalsnibba , des d'aquí ja només falten uns 7 km per arribar al fiord, abans passarem pel mirador de Flydalsjavet : és de facil accés aprop de la carretera RV63, aprox, 4 km de Geiranger centre, ( mapa ).Ja vora el poble , ha ha "Knuten " -el nus- un tram de carretera que segueix sent la mateixa que quan es va inaugurar el 1882.
Arribem al fons de la vall, al minúscul poble de Geiranger ( pdf 2009 ), amb el mateix nom que el fiord (Un fiord és una vall que ha estat sotmesa a una forta erosió glacial, i que posteriorment ha estat envaïda pel mar, que n'ocupa el fons ). El fiord de Geiranger forma part, des del 2005, de la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
Al poble, minúscul, lo més destacat a veure es l´esglesia , hi ha un selecte hotel (Hotel Union ), algunes botigues, un càmping , un altre càmping , un centre de lloguer de kayacs , lloguer de petits creuers, taxis per fer turisme, el petit embarcador per agafar algun ferri, i , també punt de sortida o arribada de companyies de turisme com Fjords1 .
També forma part de la carretera dels trolls o Trollstigen , que voreja tota una gran zona de fiords.
Seguint crta 63 , passat poble , direcció a Eisdal, hi ha la "Eagle Road " Ornevegen ), carretera de les àligues, nom donat per ser una carretera costeruda , es va inaugurar el 1955 , amb 11 corbes i molts punts de vista cap al fiord, el punt més alt fa 620 m. a Korsmyra .
Aquesta carretera que va fins a Eisdal, nosaltres no la vam agafar, perque el nostre següent punt era Hellesylt i per aixó varem agafar el transbordador , amb la companyia Fjord1, el recorregut dura aprox. 1 hora i és fantàstic tant pel transbordador com per les vistes del fiord i de les catarates ( una d´elles anomenada "The Seven Sister " ).
A Hellesylt nosaltres hi vam arribar en ferri , fer una petita volta al poble ,i ruta ( mapa )cap a un petit càmping a Loen (61° 52′ 0″ N, 6° 52′ 0″ E ) anomenat "Loenvatn feriesenter " ( mapa càmping ).
El proper dia visitarem la platja de Sandiksanden a Refvik a uns 10 km de MÅLØY ( 61° 56′ 0″ N, 5° 7′ 0″ E ) pertanyent al municipi de la illa de Vagsoy ( mapa ) ( + info ) , unida al continent per un pont de 1.224 metres Måløybrua, una impressionant estructura que forma una majestuosa porta d´entrada. També varem caminar uns 10 minuts fins arribar al impressionant far de Kråkenes fyr ( amb allotjament i petita cafeteria ) ( mapa ). El far es troba 42 metres sobre el nivell del mar, però les onades poden fins i tot arribar a aquesta altitud,al mar hi ha una roca anomenada "Gamla" amb una boia de la llum i l'anomenat "òrgan de la boia ",amb els forts vents i mar gruixuda, el «òrgan» fa un profund so que s'escolta per quilòmetres a la rodona.
A la tarda un ferri de 30 minuts des de Maloy fins a Oldeide , a la illa de Frøya , ruta per petites carreteres fins a Smørhamn per agafar ferri de 40 minuts fins a Kjelkenes ( mapa ), i , des d´aquí ruta per la crta 614 fins a Førde, i , les crtes E39 i 60 fins a Loen .
Al dia següent, visita al glaciar de Briksdal, (mapa ) uns 30 km al sud de Loen . I per la tarda , visita i caminades pels voltants de Loen , al llac de Lovatnet (61° 50′ 19″ N, 6° 56′ 1″ E ) i tot seguint la estreta crta que el voreja i una bona caminada varem arribar a un braç del glaciar Jostedalsbreen, ( mapa ).
Al matí seguent ruta fins a Bergen. ( mapa ), d´ uns 280 km i unes 4.5 hores de cotxe amb un ferri des de Lavik a Ytre- Oppedal ( + info ) per creuar el Fiord dels Somnis (Sognefjord).

BREMEN - HAMBURG - LÜBECK 2008


Aquest es un resum d’una escapada de 5 dies a
BREMEN , HAMBURG i LÜBECK
l’agost de 2008.

Aquí: les nostres fotos de Picasa web

TRANSPORT:
Ryanair des de Girona ( GRO ) fins a Bremen aeroport (BRE ). El vol dura unes 2.15 hores aproximadament .
Lloguer d’un Renault Modus a “ ealquilerdecoches.es “
DISTANCIES MAPES I RUTES:
De l’aeroport de Bremen al centre de la ciutat hi ha uns 8 o 9 Km. de distància.
De Bremen a Hamburg hi ha uns 125 Km.
De Hamburg a Lübeck uns 66 Km ...
ALLOTJAMENTS :
A Bremen varem llogar un petit apartament vora el riu Wesser i del camp de futbol , i a uns 10 minuts caminant del centre de la ciutat : “ Gästetraume , india “.
A Lübeck també llogarem un petit estudi molt aprop del centre , “ Oberes apartments “
EL VIATGE :
L´escapada de 5 dies la varem dividir entre 2 dies de dormir a Bremen ( tot un dia per la ciutat i un altre dia per veure Cuxhaven ), un dia per anar fins Hamburg, visita i cap al vespre anar fins a Lübeck, on hi varem dormir 2 dies ( un per veure la ciutat i l´altre per visitar Travemunde ).
al nord-est d' Alemanya forma juntament amb el port de Bremerhaven (60 km al nord-oest) la Ciutat Lliure Hanseàtica de Bremen o Estat de Bremen , el més petit dels 16 Land o Estats federats que formen la República Federal d'Alemanya.
Bremen es la “ terra natal “ dels musics de Bremen , un conte dels germans Grimm.
A veure-hi:
1- La plaça central de la ciutat s’anomena Marktplatz : allà hi ha des de l´any 1404 l’estàtua de Roland ( segons la llegenda , Bremen serà lliure e independent mentre l’estàtua de Roland no caigui, per això, als soterranis de l’ajuntament – que està a davant – n’hi ha una altre de idèntica, per substituir-la ràpidament. Roland va esser un cap militar dels Francs al servei de Carlemany.
A la mateixa plaça s’hi troba l’ajuntament – Rathaus – edificat entre 1405 i 1410 i declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. A dins s’hi troba també les caves de l’ajuntament de Bremen, amb 600 anys de tradició i uns 650 tipus diferents de vi alemany.
Davant de l’ajuntament es pot visitar la catedral de st Petri ( evangèlica - luterana amb més de 1200 anys d’història i d’estil gòtic ).
Al davant de St. Petri Dom , a la mateixa plaça Am Markt , hi ha l’edifici del parlament o Hausder Bürgerschaft .
Darrera l´estàtua de Roland s´hi troben edificis antics i façanes característiques
Al carrer lateral de l’edifici de l’ajuntament s’hi troba l´ estàtua dels musics de Bremen , de bronze i col·locada a l’any 1951, obra de l’artista Gerhard Marcks.
2-. Seguint per un carrer lateral de la plaça anem cap a la zona del carrer Böttcherstrasse , carrer on s´hi pot veure un carilló (,The Glockenspiel : de 30 campanes,que van sonar per primer cop al 1934. A l’estiu sonen cada hora entre les 12h. i les 6h ), restaurants, edificis emblemàtics , botigues, .... i museus com el de "Paula Modersohn-Becker Museum ".
3 -. Seguint fins al final del carrer Böttcherstrasse , s’arriba a la zona del riu Weser, on hi ha la Weserpromenade o Schlachte , , vorejant el riu, ple de restaurants , cerveseries i terrasses.
4-. Tot seguint fins el final la Weserpromenade, s’arriba fins barri de Schnoor , el més antic de Bremen, algunes cases daten dels s. XV i XVI, de carrers estrets i plens d’encant.
5-. L´estadi del Weder Bremer
6-. Visita a la fàbrica de cervesa Becks’s.
7-. L’estació central de Bremen (Hauptbanhof ) val la pena veure-la per la seva arquitectura .
8-. A veure també un molí -café-bistro-restaurant ( kafee bistro restaurant Mühle ), situat en un parc d´accés lliure, molt ben cuidat.
situada a uns 65 km al Nord de Bremen, i , malgrat la distància , es el port de Bremen.
Nosaltres només varem visitar la zona del port , on hi ha el far , el zoo, i alguns edificis de construcció molt “avanguardista"
Situada a uns 95 km al Nord de Bremen, , a la vora del Mar del Nord i a la boca del riu Elba.
Cuxhaven és relativament jove: es va convertir en una ciutat el 15 de març de 1907. Per més de 600 anys, fins el 1937 Cuxhaven va pertànyer a Hamburg.
El símbol de la ciutat és un far; el senyal de fusta a la boca del Elba marca el límit entre el riu i el mar del nord, a més d'adornar l'escut d'armes de la ciutat.
Aquí hi vam dinar molt bé ,a un preu molt asequible , en un restaurant de nom “ trattoria Veneta “
Hamburg és una gran ciutat , i , de ben segur que hi ha moltes coses a veure, però nosaltres només ens hi varem estar un dia, i , en decidirem per veure :
-l’església de St Nikolai, edifici neogòtic del 1846 , destruït durant la guerra i reconstruït parcialment al 1951, però conservant zones destruïdes i al 1987 es convertí en monument a les víctimes de la guerra. Al 1993 s’hi instal·là un carilló de 61 campanes. Des de dalt hi ha una vista impressionant de la ciutat i records i fotos del desastre de la guerra.
-Rathausmarkt , plaça de l´ajuntament i punt central de la ciutat, l’edifici és impressionant, d’estil neo-renaixentista, construït entre el 1886 i 1897, té 647 habitacions al seu interior. Darrera hi ha una placeta amb un bonica font.
- Alsterfleet i llac Alster ( nom del llac situat a dins la ciutat ), és la zona de davant de la plaça de Rathausmarkt, ideal per passejar tranquil·lament .
Lübeck es localitza a les vores del Trave, riu navegable amb el port alemany més gran del mar Bàltic.La part antiga de la ciutat es troba en un turó, una illa envoltada pels rius Trave i Wakenitz. . El canal Elba-Lübeck travessa el sud de la ciutat connectant al riu Trave amb el riu Elba.
a vure-hi:
1-. a fora la part vella de la ciutat, s´hi troba l´emblema de la ciutat el " Holstentor " una antiga porta d´accés a la ciutat ara museu.
2- també fora de la part vella, val la pena passejar per la zona del riu, a An der Untertrave i els museus de vaixells .
3-. ja dins del casc antic, visitar tota la zona de la plaça de l´ajuntament "Rathaus Markt " (click a Rathaus ), amb els edificis de maons negres. L'edifici es compon de diverses parts, la més antiga data del segle 13.
4-. gairebé enganxada a la plaça de l'ajuntament, l'església de St Marien kirche , la tercera església més gran d´Alemanya,i, la més alta esglèsia del món construïda en maons, fundada l´any 1260,i , amb l´orgue mecànic , també, més gran del món .
Ja fora, a un lateral hi ha una estàtua d'un diable amb llegenda inclosa
5-. passejar pel carrer posterior de la plaça de l'Ajuntament, carrer Breite, carrer de botigues, amb visita gairebé obligada al Niederegger , confiteria i pastisseria especialitzada en massapans. fabulosa! i cara!
6-. passatges i carrers antics , i, en especial el carrer An der Mauer
7-. La catedral de Lübeck " Dom "
8-. L ´esglèsia de St petri , impressionant per dins, i , on es pot muntar un ascensor fins a un mirador de 50 metres per sobre de les teulades de la ciutat.
9-. El monestir fortificat de Lübeck, Burgkloster, (una porta medieval a la cantonada nord-oest de la ciutat vella), va ser fundat el 1229 i és el monestir medieval més important del nord d'Alemanya, ara també centre cultural.
10-. l´antic hospital de l´Esperit Sant " Das Heiligen Geist Hospital "
11-. Nosaltres no hi varem menjar, però, és famós el restaurant "Schiffergesellschaft ",
12-. també és curiós i relaxant passejar pels numeroros "Gange, o passatges peatonals " ( click a "visites i excursions " ), "Gänge und Höfe " fan de Lübeck Altstadt tan únic. Caminant per un carrer de cases de maó de cara, és deficil imaginar que hi han patis i corredors d'arbres, plantes, bancs, cases ......que estan amagats darrere de les façanes.
13-. Museu de Titelles de Lübeck " Theater Figuren Museum Lübeck "està una mica amagat en un carreró del casc antic de Lübeck, anomenat Kolk i es troba aprop del Holstentor i per sota de la Petrikirche .
14-. Per passejar tranqui.lament , anar fins el jardí botànic de "Schulgarten " , a Falkenstrasse, a l´altre vora del riu.
Travemünde és una ciutat-balneari amb història: La ciutat va ser fundada el 1187 pel Comte Adolf III zu Schauenburg,en la cruïlla del riu Trave i el Mar Bàltic. L'any 1329, Lübeck va comprar el poble i el seu castell, a fi de garantir l'accés al mar Bàltic per al comerç internacional.
llocs a veure:
1-. El llarg passeig marítim "Travepromenade " , on es localitza gairebé tot el que cal veure, es va construïr entre 1898 i 1899, de 1,7 km de llarg i amb vistes a la badia de Lübeck i el Priwall
2-. El Passat: un vergantí retirat . L'últim veler dels que creuaven el "Cabo de Hornos "'ha convertit en l'emblema de Travemünde
3-. un gratacel "Maritim Strandhotel ", que és lleig de veure, però ofereix una gran vista des del darrer pis, a la cafeteria.
4-. L´esglèsia de St. Lorenz , amb més de 450 anys d'història, al passeig marítim.
5-. El vell Far o Alter Leuchtturm, és de 1539 i el més antic far alemany a la costa del mar Bàltic.Situat a Am Leuchtenfeld 1, al passeig marítim i visites de 10.00 a.m - 5.00 p.m.
6-.I les llargues platges que voregen la ciutat.

I com que una imatge val més que mil paraules...............